Over ons

Ons verhaal start in 2014, het begin van onze liefde voor Kreta.

Tijdens onze trektochten geraakten we al snel gepassioneerd door de duizenden olijfbomen die het eiland domineren. We waren meteen in de ban van de geur van de vele kruiden in de bergen en de bijenkorven die overal op het eiland verspreid staan. De korven werden verplaatst van de ene plek naar de andere. We zagen de lokale bevolking de bergen intrekken op zoek naar de lekkere kruiden.

Doorheen de vele jaren kregen we contact met de lokale bevolking die met liefde en passie vertelden over de geschiedenis van olijfolie op hun eiland. Over Homerus die de olie het “vloeibare goud” noemde en over Hippocrates die de olie “de grote genezer” noemde.

Ook in de bergen kwamen we in contact met locals. Deze selecteerden zorgvuldig de kruiden. Ze gaven meer info over de kruiden en waarvoor ze kunnen dienen. Zo leerden we dat kruiden niet alleen in eten gedaan worden, maar dat ze ook een geneeskrachtige werking hebben.

We waren helemaal gecharmeerd over de kleine dorpen en over hoe hard de olijfolie, kruiden en honing een rol spelen in hun leven. De Kretenzische bevolking leeft met de natuur en leeft van wat deze hen geeft.

Doorheen al die jaren kregen we het idee om die geweldige producten uit Kreta ook naar België te brengen. We konden deze producten onmogelijk voor ons alleen houden en daarom gingen we enkele samenwerkingen aan.

Bij Garden Of Crete willen we je het geluk van Kreta laten ontdekken. Onze producten zijn met zorg geselecteerd. We geloven in de traditionele producten en werken daarom ook samen met familiebedrijven die op traditionele manier hun producten produceren. Daarom behouden onze producten ook hun authentieke smaken.

Garden Of Crete kiest enkel voor topkwaliteit en producenten die voor hun territorium zorgen, het verduurzamen, zorgen voor biodiversiteit en er deel van uitmaken met respect voor de natuur. Ze leven, werken en ademen voor hun geliefde Kretenzische tuin. Vandaar was de naam Garden Of Crete snel gemaakt.

10 jaar na onze eerste stappen in Kreta zijn wij zeer trots dat we deze producten van zuivere en hoge kwaliteit, geteeld en verpakt op Kreta, naar België kunnen halen.

Ons aanbod

Olijfolie van de olijfvelden van de familie Beladis

We hadden het geluk dat de familie BELADIS ons in de armen wou sluiten en de geheimen van hun olijfolie met ons wou delen. De passie en liefde voor olijven en olijfolie voelden we meteen. Het verhaal van onze olijfolie is dan ook geworteld in de mensen die erbij betrokken zijn, de mensen die deelnemen aan de landbouwcoöperatie Viannos.

De meer dan 1000 olijfbomen zijn al generaties lang in de familie BELADIS en zijn gelegen op de velden in en rond het dorp Krousonas, aan de voet van de Psiloritis. De drijvende kracht, de liefde voor de olijfgaarden en de pretentieloosheid van de familie maakt de olijfolie tot een product van topkwaliteit. Er is controle over elke tak van het productieproces, van landbouw en verwerking tot comsuptie. De olijven worden nog op traditionele wijze van de olijfbomen gehaald, samengeharkt, handmatig in de zakken gestoken en naar de olijffabriek gebracht om te persen en daarna te bottelen.

Het microklimaat waar de olijfgaarden gelegen zijn zorgt voor smaakvolle en uitgebalanceerde olijfolie, rijk aan aroma’s en smaken van de Kretenzische natuur. Daarom draagt deze olijfolie trots de naam Extra Virgin olijfolie.

De landbouwcoöperatie Viannos beschikt over de officiële certificaten:

  • Agrifood
  • Agrocert BOB
  • ISO22000
  • Biologische Certificering IRIS

De extra virgin olijfolie kan zowel gebruikt worden in koude gerechten of kan gebruikt worden om te bakken en te braden. De olijfolie mag verhit worden tot een temperatuur van 200°C.

Meligyris honing uit Kreta

“Een beetje keelpijn? Neem een lepel honing” kregen we te horen van de familie Beladis. En ja hoor, het hielp. 

Bij toeval kwamen we in contact met Manolis Stefanakis. We raakten aan de praat en hij vertelde ons over de bijenteelttraditie van zijn familie sinds 1920. Met trots vertelde hij ons over de bijenstal “Meligyris die hij oprichtte. Hij liet ons zijn honing proeven en we waren meteen overdonderd. Het traditionele bedrijf houdt zich bezig met de productie van zeldzame soorten honing van wilde kruiden in Kreta.

De wetenschappelijke achtergrond van Manolis, afgestudeerd aan de landbouwuniversiteit van Athene en zijn jarenlange betrokkenheid bij het familiebedrijf brachten hem ertoe het microklimaat in verschillende geografische gebieden te associëren met de organoleptische en biochemische kenmerken van de geproduceerde honing.

De filosofie achter het bedrijf bestaat uit het produceren en verpakken van honing van zeer hoge kwaliteit en voedingswaarde en 100% natuurlijke, niet-verwerkte ingrediënten.

Het productiegebied van de bijenstal is gecertificeerd als biologische bijenhouderij en de producten hebben het ‘certificaat van oorsprong’ (Kretenzisch product).

De topkwaliteit van deze honing ervoor gezorgd heeft dat gerenomeerde locaties zoals Fortnum & Mason, London en Galeries Lafayette Paris deze honing ondertussen verkoopt. Trots zijn we dan ook dat Manolis zijn honing aan ons bedrijf wou toevertrouwen.

De kruiden van 4Vita

Via Manolis kwamen we in contact met Maria. Een vriendelijke jonge vrouw die ons warm onthaalde en ons onmiddellijk rondleidde in de firma. Bij het binnenkomen waanden we ons onmiddellijk in de bergen van Kreta. De geur en de aroma’s van de verscheidenheid van kruiden deden ons direct wegdromen.

Op de particuliere boerderijen van 4Vita worden jaarlijks meer dan 600.000 kruiden en aromatische planten tot leven gewekt. Alle planten en kruiden worden gekweekt onder strikt biologische teeltmethoden in zuivere grond, op een ideale locatie vrij van verontreinigingen.

De planten genieten dagelijks zorg en aandacht van een gespecialiseerd team, vanaf het ogenblik van zaaien tot het perfecte moment van oogsten van elke plant.

In 1948 in het pittoreske dorpje Badia besluit de jonge Vangelis Verykokidis zijn passie te volgen, het zoeken en verzamelen van aromatische kruiden en planten. Drie generaties later blijft de familie haar verhaal vertellen. Het ganse team van 4Vita blijft trouw vasthouden aan de waarden van biologische landbouw in het productieproces. Ze zorgen voor volledige afwezigheid van chemicaliën, terwijl alle handelingen van planten tot het verzamelen van planten handmatig wordt uitgevoerd, zonder machines of verontreinigende stoffen.

De wijngaarden van de familie Lyrarakis

In de dorpen waar we gingen eten, kregen we ook de lokale wijn te proeven. We waren meteen geïnteresseerd en wouden meer weten. We kwamen te weten dat er een landgoed is die al generaties lang wijn maakt. Het landgoed van de familie Lyrarakis.

Nieuwsgierig als we zijn, reden we naar het dorp Alagni. Het dorpje ligt op zo’n 500 meter hoogte. De wijnmakerij is omringd door wijngaarden en de Lassithibergen. Het is een familiewijnmakerij die sinds 1966 wijnen van hoge kwaliteit produceert met een sterke focus op zeldzame lokale variëteiten. We kregen een warm onthaal en hun liefde voor de druiven, het productieproces en de wijn maakten ons onmiddellijk warm. We kregen een rondleiding op de wijngaarden en een degustatie. Met andere woorden, we waren meteen verkocht. Het zijn wijnen die zich onderscheiden door hun unieke karakter van oorsprong en erfgoed. Een wijnhuis dat de afgelopen 5 decennia zich toelegt op het behoud en het opnieuw ontdekken van inheemse, bijna uitgestorven, Kretenzische druivensoorten.