De extra virgin olijfolie van de olijfgaarden Beladis

Extra Virgin Olijfolie (bekijk het proces in onze fotogalerij)

We kunnen olijfolie niet meer wegdenken uit onze keuken. Het heeft een heerlijk toevoeging in zowel warme als koude bereidingen, ook om te verhitten tot 200 °C.

Bij Garden Of Crete vind je authentieke Kretenzische olijfolie, rechtstreeks vanuit de olijfgaarden van de familie Beladis in Krousonas.

Naast de grote zorg voor kwaliteit zijn wij ook milieubewust en maken wij enkel gebruik van traditionele landbouwpraktijken die de natuur niet aantasten.

De coöperatie heeft een olijfmolen met een invoerlijn voor olijven, een maallijn en een eigen verpakkingsmachine.

Het proces van olijven tot olijfolie

De bomen bloeien in de lente (april-mei). Na de bloeiperiode komen de vruchten aan de bomen. Ze krijgen een felgroene kleur en blijven zo tot aan de rijpingsperiode. Het einde van de rijpingsperiode is meestal ook het einde van de herfst. Doorheen het jaar moeten de bomen voldoende water krijgen en heel veel zonlicht. Het meeste werk is eigenlijk het oogsten omdat alles handmatig gebeurd. Eens de olijven rijp zijn worden de netten onder de bomen gelegd en worden de olijven van de bomen geschud. De olijven worden bijeengeharkt en in zakken gedaan. Deze worden onmiddellijk vervoerd naar de olijfoliefabriek en verwerkt.

De olijven gaan door een windtunnel heen waar de resterende bladeren en takken verwijderd worden. Vervolgens worden de olijven gewassen en bij een temperatuur van 26 °C geplet tot een brij. Deze brij gaat in een centrifugale krachtmachine. Deze scheidt de sappen van het pulp. Daarna wordt het water van de olie gescheiden.

De hoogste kwaliteit die Garden Of Crete aanbiedt is de extra vvirgin: extra maagdelijk. Dat wilt zeggen onaangeraakt en onbehandeld, dus puur natuur. Extra virgin olijfolie wordt gemaakt van de eerste koude persing van de olijven. 

Rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit. Het is het neusje van de zalm onder de olijfoliën. Het is een ongeraffineerde olijfolie en heeft een zuurtegraad dat lager ligt dan 0,8 %. Extra Virgin olijfolie kan je herkennen aan de diepgroene gouden kleur en is rijk aan vitamine E, C en K. Bovendien zit de olijfolie vol van antioxidanten, onverzadigde vetten zoals Omega 3, 6 en 9, bètacaroteen, glutathion, seleen en zink. 

Groene olijfolie

Onze olijfolie is groen, troebel en bezit veel kleine deeltjes van de schil en de pit. Onze olijfolie bevat veel chlorofyl, waardoor de groene kleur primeert. De meeste makers van olijfolie laten de olijfolie 6 tot 8 weken of zelfs langer rusten in silo’s. Zo zakt alles naar de bodem van de silo en is de olijfolie op een natuurlijke manier gefilterd. Garden Of Crete vindt dit een aantasting van smaak en geur. Daarom wordt onze olie direct na het persen gebotteld in onze blikken. Zo behouden we de puurheid van de olijfolie. Onze olijfolie is niet gedecanteerd, wat inhoudt dat kleine deeltjes vruchtvlees (bezinksel) nog niet gescheiden zijn van de olijfolie.

Hoe bewaar je de olijfolie?

Onze extra virgin olijfolie is verpakt in blik. Blikken laten geen licht door. Door de handige schenktuit zorgen we ervoor dat licht geen doorgang vindt. Zodra je het blik opent, ontkom je er niet aan dat er lucht binnenkomt. Onze blikken hebben een luchtdichte sluiting. Op die manier wordt de kwaliteit van de olijfolie langer in stand gehouden. We willen ook meteen ontkrachten dat blik de smaak van de olijfolie aantast, integendeel het blik zorgt ervoor dat de olijfolie zijn beste smaak en eigenschappen behoudt.

De olijfolie wordt het best bewaard op een donkere plaats bij een temperatuur tussen de 10 en 15°C.

Ook onze prijs van onze olijfolie vertelt je meteen over de eerlijkheid van het product. Kwalitatief goede extra virgin olijfolie produceren is een kostbare bezigheid die met veel liefde en inspanning van de betrokken mensen gerealiseerd wordt.