Moussaka

Een heerlijk gerecht met laagjes aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus met een goudbruine korst.

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de vulling:

  • 2 grote aubergines, in plakjes van ongeveer 1 cm dik
  • 500 g lams- of rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomaten in blokjes
  • 1 koffielepel Moussakakruiden (Garden of Crete)
  • Olijfolie (Garden of Crete)

Voor de aardappellaag:

  • 4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden

Voor de bechamelsaus:

  • 50 g olijfolie (Garden of Crete)
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • Een snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak (Garden of Crete)
  • 2 eieren, licht geklopt

Bereiding

  • Verhit een beetje Garden of Crete Extra Virgin olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aubergineplakjes aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • In dezelfde pan voeg je wat meer olijfolie toe en fruit je de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de tomatenblokjes en de Garden of Crete moussakakruiden toe. Laat het mengsel sudderen tot het gehakt gaar is en de saus is ingedikt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappelschijfjes op de bodem. Voeg vervolgens een laag van het gehaktmengsel toe, gevolgd door een laag aubergine. Herhaal dit totdat alle ingrediënten zijn gebruikt, eindigend met een laag aardappelschijfjes.
  • Voor de bechamelsaus doe je de Garden of Crete Extra Virgin olijfolie in een pan. Voeg de bloem toe en roer goed om klontjes te voorkomen. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren om een gladde saus te maken. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan geleidelijk de lichtgeklopte eieren toe en roer goed.
  • Giet de bechamelsaus over de bovenkant van de moussaka. Zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
  • Bak de moussaka in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40-45 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar zijn.
  • Laat de moussaka even rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer warm en geniet van dit heerlijke gerecht!
Terug naar blog